One Finsbury Circus

SCROLL DOWN
SCROLL DOWN
SCROLL DOWN
SCROLL DOWN

OAG transformed this 200-year-old building with a stunning new atrium whilst maintaining its marvellous Regency character.

With a stunning new atrium, all-glass wall-climbing lifts, and a curving double-glazed rooflight feature, the refurbishment of 1 Finsbury Circus was a veritable playground for OAG’s design and engineering teams.

The atrium required a bespoke roof with a unique tolerance challenge. For cleaning and maintenance, it needed to be safe for workers to access. We designed the roof using elliptical support beams up to 18m long and a double-sided spider bolt system that transfers any external load – such as a man walking on the surface – through to spider brackets without testing the glass.

We did this with virtually no reduction in thermal performance and keeping the supporting metal to a minimum means that the glass remains the most visible feature of the atrium.

The glass lift shafts, balustrades and curved glass features in the drum-shaped atrium round off its architectural appeal.

Updating a building that dates back to the early 19th century always has its challenges. Replacing the curving rooflight, external windows and cladding, while meeting today’s thermal standards and fitting with the original construction, required extensive research and a little trial and error, but OAG found a way.

  • Location: City of London
  • Architect: Gaunt Francis
  • Main Contractor: ISG


Accreditations

WordPress Lightbox Plugin